Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Filiala Maramures
 

www.radiolight.ro

 

 

Astazi, 29.04.2014, la Radio Light, in cadrul rubricii Stiri, veti putea asculta noutatile legislative de ultima pe care va rog sa le regasiti si mai jos:

 

                            Proiect legislativ modificare Legea societăţilor

Plafonul  minim al capitalului social pentru societăţile cu răspundere limitată ar putea fi majorat. Un proiect legislativ aflat în dezbatere publică vizează modificarea Legii societăţilor.  Potrivit acestuia, capitalului social al societăţilor cu răspundere limitată ar urma să se majoreze  de la 200 lei la 2000 lei, acesta fiind divizat în părţi sociale ce nu pot fi mai mici de 100 lei. La fel ca în cazul societăţilor pe acţiuni, Guvernul ar avea posibilitatea de a modifica această valoare, cel mult, odată la doi ani, ţinând cont de rata de schimb, asfel încât acest cuantum să reprezinte cel mult echivalentul în lei al sumei de 500 de euro. Societăţile cu răspundere limitată înfiinţate anterior ar avea la dispoziţie 180 de zile de la intrarea in vigoare a propunerii legislative pentru majorarea capitalului social. 

 

                              Proiect legislativ modificare Codul Fiscal

Codul fiscal ar putea delimita clar competenţele  în materie de modificare a legii fiscale. Un proiect legislativ propune ca modificarea legii fiscale să se facă exclusiv prin lege, interzicându-se explicit Guvernului   să mai facă abuz de Ordonanţe de Urgenţă în acest domeniu. Perioada absolut obligatorie, indiferent de natura modificărilor, pentru ca noile reglementări să ajungă la cunoştinţa operatorilor economici, ar fi de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În perioada 2009-2013, impozitele şi taxele s-au modificat de peste 150 de ori. Potrivit expunerii de motive, principala critică pe care o aduc investitorii străini sau autohtoni, legislaţiei româneşti, este lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal, mediul bulversant şi total descurajant pentru antreprenori, pentru investitori şi pentru toţi aceia  care sunt tentaţi să dezvolte o afacere.  Rolurile de îndrumare şi control au trecut în subsidiar şi a devenit aproape imposibil ca un operator economic să se conformeze în totalitate. Pentru a intra în legalitate, este nevoie ca zilnic să se studieze normele în domeniu.  Performanţa legislativă ar trebui să se bazeze pe o mai mare stabilitate a legilor, menţionează expunerea de motive.

 

                       Concediul şi indemnizaţia  pentru creşterea copilului                                                                                                                         

Persoanele fizice care desfăşoară  activităţi independente şi beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru creşterea copilului nu pot desfăşura activităţi supuse impozitului pe venit. Contribuabilii care obţin astfel de indemnizaţii au obligaţia să depună la organul fiscal competent formularul 601 „Cerere de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale” însoţit de documente emise de instituţiile plătitoare, calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii încetând. În cazul în care nu mai beneficiază de indemnizaţie, în vederea reasigurării la sistemul public de pensii, contribuabilii au obligaţia depunerii în termen de 15 zile a formularului 600 „Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”. În categoria contribuabililor la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate intra întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membrii întreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere; persoanelor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

 

 


 

În calitate de Preşedinte al Fundaţiei Măreţie şi Talent şi Director General al CECCAR, Daniela Vulcan,fondatorul RadioLight, face un nou pas spre a susţine atât tinerii profesionişti talentaţi cât şi pe cei cu experienţă.

 

  

 

RadioLight a fost creat de Fundaţia Măreţie şi Talent pentru a susţine şi promova profesionalismul, calitatea, creativitatea. Este, totodată, un nou instrument de lucru la îndemâna membrilor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi susţine activitatea Clubului Tinerilor Experţi Contabili.

 

  

 

RadioLight vine în contextul unei abordări mai extinse a profesiei contabile, pentru că noi avem convingerea că este una dintre cele mai frumoase şi complexe profesii liberale.

 

           Expertul Contabil nu poate fi desăvârşit fără a interacţiona cu alte profesii, cu antreprenorii. Este important ca niciun OM să nu neglijeze în parcursul sau profesional             dezvoltarea personală pentru a reuşi să îmbine cu  succes cele trei repere de bază în afirmarea profesiei şi, totodată, comandamente ale CECCAR:

              CALITATE, EDUCAŢIE, ETICĂ. 

 

RadioLight poate fi ascultat online accesând pagina de internet 

 

www.radiolight.ro

 

 Emisiunile conţin, printre altele, ştiri, noutăţi şi prezentări realizate de personalități remarcabile din domeniul contabil, financiar, economic, social, cultural al țării, precum şi interviuri şi discuţii în direct cu antreprenori din diferite domenii, dornici să împărtășească ascultătorilor obstacolele pe care le-au întâmpinat, dar și oportunitățile de care au știut să profite. De asemenea, muzica bună este difuzată non-stop, pentru a satisface preferinţele şi celor mai pretenţioşi ascultători.

                    RadioLight este staţia de bună-dispoziţie.

                   Suntem o gură de aer proaspăt pentru cei care îşi doresc să privească viaţa dintr-o nouă perspectivă: o perspectivă light.

                   Conceptul light se traduce prin renaştere, revelaţie. Lumina, văzută în depărtare, reprezintă siguranţa şi definirea unui scop.

   De aceea, RadioLight CONTează pentru tine!

 

                               Consiliul Director al Fundaţiei Măreţie şi Talent

E-mail:

   © Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, 2009