Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Filiala Maramures
Prin Hotărârea nr. 20/544 a Consiliului Superior din data de 29.01.2020 s-a stabilit ca începând cu data de 1 februarie 2020 se aplică următoarele:

(i)                Candidații absenți care solicită retragerea de la examen înainte de stabilirea centrelor de examen să primească, la cerere, restituirea a 100% din taxa de examen achitată;

(ii)              Candidații care din motive justificate (probleme medicale, situații excepționale dovedite prin documente etc.) se retrag înainte de probele de examen și nu au participat la o formă de pregătire organizată de CECCAR, pot beneficia la cerere, de compensarea a 75% din contravaloarea taxei de examen pentru următoarele trei sesiuni. Neprezentarea la următoarele trei sesiuni anulează compensarea a 75% din contravaloarea taxei de examen;

(iii)           Candidații care din motive justificate (probleme medicale, situații excepționale dovedite prin documente etc.) nu s-au putut prezenta la probele de examen și nu au participat la o formă de pregătire organizată de CECCAR, pot beneficia la cerere, de compensarea a 75% din contravaloarea taxei de examen pentru următoarele trei sesiuni. Neprezentarea la următoarele trei sesiuni anulează compensarea a 75% din contravaloarea taxei de examen;

(iv)            Candidații care nu s-au prezentat la examen și au participat la o formă de pregătire organizată de CECCAR, nu vor beneficia de compensarea sau restituirea taxei achitate.

(v)               Candidații care nu s-au prezentat la examen și nu au participat la o formă de pregătire organizată de CECCAR, nu vor beneficia de compensarea sau restituirea taxei achitate.

 

În anul 2020 examenul de acces va avea loc în data de 2 și 4 octombrie, respectiv 5 și 6 decembrie 2020.

Probele de examinare şi durata examenului de acces, sesiunea 07 și 08 decembrie 2019:

În data de 07 decembrie 2019, începând cu ora 11.00:

  • Pentru categoria expert contabil o probă scrisă cu subiecte din disciplinele Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, cu o durată de 3 ore
  • Pentru categoria contabil autorizat o probă scrisă cu subiecte din disciplinele Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, cu o durată de 3 ore
  • Pentru categoria contabili autorizaţi care îndeplinesc condiţia de studii superioare economice o probă scrisă cu subiecte din disciplinele Contabilitate, Evaluare economică şi financiară a întreprinderilor, Audit, Expertiză contabilă, Doctrina şi deontologia profesiei contabile cu o durată de 4 ore
  • Având în vedere faptul că sunt centre de examen în cadrul cărora sunt candidaţi care vor susţine examene la anumite discipline (absolvenți  ai programelor de masterat) se va avea în vedere calcularea corespunzătoare a timpului de examen, pentru fiecare candidat prezent:

- 60 de minute/Contabilitate

- 60 de minute/Fiscalitate

- 60 de minute/Drept

 

În data de 08 decembrie 2019, începând cu ora 11.00:

  • Pentru categoria expert contabil o probă scrisă cu subiecte din disciplinele Evaluare economică şi financiară a întreprinderilor, Audit, Expertiză contabilă şi Doctrina şi deontologia profesiei contabile, cu o durată de 3 ore
  • Având în vedere faptul că sunt centre de examen în cadrul cărora sunt candidaţi care vor susţine examene la anumite discipline (absolvenți  ai programelor de masterat) se va avea în vedere calcularea corespunzătoare a timpului de examen, pentru fiecare candidat prezent:

- 45 de minute/Evaluare economică şi financiară a întreprinderilor

- 45 de minute/Audit/Test Audit

- 45 de minute/Expertiză contabilă

- 45 de minute/Doctrina şi deontologia profesiei contabile


 

Rezultate contestatii Examen acces octombrie 2019

            http://ceccar.ro/ro/?page_id=67

            http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2019/10/Rezultate-contestatii-Ex-acces-oct-2019-Expert-contabil.pdf

            http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2019/10/Rezultate-contestatii-Ex-acces-oct-2019-Contabil-autorizat.pdf

            http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2019/10/Rezultate-contestatii-Ex-acces-oct-2019-EC-master.pdf

            http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2019/10/Rezultate-contestatii-Ex-acces-oct-2019-CA-studii-superioare.pdf

 

 

 


 

 

Termenul de preluare a dosarelor pentru înscrierea la Examenul de acces, sesiunea octombrie 2019, s-a prelungit, acestea putând fi depuse la filiala de

domiciliu până la data de 19 septembrie 2019. 


 

În situația respingerii dosarului de echivalare master, persoanele ce doresc înscrierea la examenul de acces la stagiu pot participa, fiind scutiți de taxă (taxa acces).

 


 

Pentru a veni în sprijinul candidaților la examenul de acces la stagiu, CECCAR organizează, la filiala București, în perioada 14-19 septembrie a.c., cursuri gratuite de pregătire în vederea susținerii examenului de acces la stagiu – sesiunea octombrie 2019.

Dupa inregistrarea cursurilor acestea vor fi incarcate pe platforma online iar stagiarii, in baza adresei de mail, vor primi username si parola de acces.

 Structura cursurilor este urmatoarea:

14.09.2019,  09.00 – 14.00 - Expertiza contabila

15.09.2019, 09.00 – 14.00 - Contabilitate

16.09.2019, 16.30 – 21.30 - IFRS

17.09.2019, 16.30 – 21.30 - Fiscalitate

18.09.2019, 16.30 – 21.30 - Audit + Doctrina si deontologie

 

19.09.2019, 16.30 – 21.30 - Evaluare economica

 


 

Cursuri de pregătire gratuite pentru susținerea examenului de acces la stagiu,  sesiunea 5-6 octombrie 2019

     Pentru a veni în sprijinul candidaților la examenul de acces la stagiu, CECCAR organizează, la București, în perioada 14-19 septembrie a.c., cursuri gratuite de pregătire în vederea susținerii examenului de acces la stagiu – sesiunea 5-6 octombrie 2019.

     În cele 6 zile, lectori abilitați îi vor ajuta pe candidații la examenul de acces să se familiarizeze cu tematica pentru examen, oferindu-le o viziune de ansamblu asupra acesteia și asupra modului de pregătire în vederea promovării examenului.

      Cursurile vor oferi informații necesare în vederea asimilării cunoștințelor cerute pentru accesul la profesie, CECCAR sprijinind astfel aspiranții la profesiile de expert contabil și de contabil autorizat pentru pregătirea în vederea susținerii examenului.

     Ulterior, prin intermediul platformei online, candidații care s-au înscris pentru susținerea examenului de acces din întreaga țară vor putea parcurge cursurile de pregătire (conturile pentru accesul la platforma online vor fi generate cu sprijinul Directiei Informatica, in baza adreselor de mail ale candidatilor). Parcurgerea programelor de pregătire premergătoare examenului, precum și utilizarea ca suport de studiu a publicațiilor emise de CECCAR sunt pași esențiali în asimilarea cunoștințelor necesare.

        Filiala va transmite informări cu privire la datele de la care vor fi disponibile aceste cursuri online.

       Va reamintim ca primirea dosarelor si inscrierea candidatilor la examenul de acces se va face pana la data de 13 septembrie 2019.


 

Au început înscrierile pentru Examenul de acces la profesie

  

Îți dorești să obții o titulatură cu renume care să îți ofere oportunitatea unei cariere de succes, cu realizări profesionale și câștiguri financiare competitive?

 

O carieră dinamică, plină de oportunități, dar și de provocări care pot fi transformate în oportunități te așteaptă dacă obții calitatea de expert contabil – o titulatură care îți poate oferi șansa de a ocupa poziții importante în cadrul companiilor. Sau, pentru început, poți opta pentru titulatura de contabil autorizat.

Calificările de expert contabil și de contabil autorizat vă oferă șansa de a desfășura activitatea atât ca liber profesionist, cât și ca antreprenor, prin înființarea de societăți de contabilitate și de expertiză contabilă. Profesionistul contabil este singurul profesionist autorizat în măsură să ofere servicii integrate în domeniile financiar-contabil și de conformare fiscală.

În zilele de 5 și 6 octombrie 2019 Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – singurul organism profesional care oferă șansa obținerii calificărilor de expert contabil și contabil autorizat – organizează Examenul de acces la stagiu.

Persoanele interesate pot depune dosarele pentru înscrierea la examen la filiala CECCAR

din raza domiciliului – CECCAR are sedii în toate cele 42 de județe, astfel că vă rugăm să vă adresați celei mai apropiate filiale pentru a primi toate informațiile cu privire la modalitățile de a deveni expert contabil sau contabil autorizat.

 

Dosarul va conține:

 

Expert contabil:

·         Cerere tip;

·         Certificat medical din care să rezulte că solicitantul are capacitate de exercițiu deplină (acesta trebuie să fie valabil la momentul susținerii examenului);

·         Curriculum vitae;

·         Copie legalizată a actului de studii, din care să rezulte că solicitantul are studii economice superioare cu diplomă de licență recunoscută de Ministerul Educației Naționale;

·         Certificat de cazier judiciar (acesta trebuie să fie valabil la momentul susținerii examenului);

·         Dovada achitării taxei de înscriere la examen în cuantum de 175 euro (contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii).

      Două fotografii tip BI/CI;

 

 

Contabil autorizat:

 

·         Cerere tip;

     ·         Certificat medical din care să rezulte că solicitantul are capacitate de exercițiu deplină (acesta trebuie să fie valabil la momentul susținerii examenului);

·         Curriculum vitae;

·         Copie legalizată a actului de studii, din care să rezulte că solicitantul are studii medii, cu diplomă de bacalaureat, recunoscută de Ministerul Educației Naţionale;

·         Certificat de cazier judiciar (acesta trebuie să fie valabil la momentul susținerii examenului);

·         Dovada achitării taxei de înscriere la examen în cuantum de 125 euro (contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății).

    Două fotografii tip BI/CI;

 

 

În cazul depunerii dosarelor cu mai mult de 6 luni înainte de susținerea examenului, vă rugăm să aveți în vedere să prezentați în termen certificatul medical și certificatul de cazier judiciar, astfel încât acestea să fie valabile la data examenului.

Mai multe informații puteți afla de pe site-ul CECCAR.


 

 


Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează examenul de admitere la stagiu, în zilele de 5 şi 6 octombrie 2019, după cum urmează:

În ziua de 5 octombrie 2019 va avea loc proba scrisă la disciplinele Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, cu o durată de 3 ore, pentru categoriile expert contabil şi contabil autorizat;

 

  • În ziua de 6 octombrie 2019 va avea loc proba scrisă la disciplinele Evaluare economică şi financiară a întreprinderilor, Audit, Expertiză contabilă şi Doctrina şi deontologia profesiei contabile, cu o durată de 3 ore, pentru categoria expert contabil;
  • În ziua de 6 octombrie 2019 va avea loc proba scrisă la disciplinele Contabilitate, Audit, Evaluare economică şi financiară a întreprinderii, Expertiză contabilă şi Doctrina şi deontología profesiei contabile, cu o durată de 4 ore, pentru contabilii autorizaţi membri activi ai Corpului care îndeplinesc condiţia de studii superioare economice pentru a accede la profesia de expert contabil.

Programă examen acces 2018

Experți contabili

Contabili autorizați


 

Examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – sesiunea 2018

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează, în zilele de 6 și 13 octombrie a.c., examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.


 

Examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – sesiunea 2017

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează, în zilele de 7 și 14 octombrie a.c., examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.

Astfel, proba scrisă se va desfășura în data de 7 octombrie, la disciplinele Contabilitate, Fiscalitate și Drept – pentru categoriile expert contabil și contabil autorizat –, iar în data de 14 octombrie va avea loc proba scrisă la disciplinele Evaluare economică și financiară a întreprinderilor, Audit, Expertiză contabilă și Doctrină și deontologie – doar pentru categoria expert contabil.

Contabilii autorizați, cu studii superioare economice, membri activi ai CECCAR, care au îndeplinite la zi obligațiile profesionale față de Corp, pot susține, în data de 14 octombrie, proba scrisă la disciplinele Contabilitate, Audit, Evaluare economică și financiară a întreprinderii, Expertiză contabilă și Doctrină și deontologie, pentru a accede la profesia de expert contabil.

Dosarele de înscriere la examen se pot depune la sediul filialei CECCAR Maramures până la data de 8 septembrie 2017.

Dosarul de înscriere la examenul de acces la stagiu

a) Inscrierea la examenul de admitere pentru profesia de expert contabil se face pe baza unei cereri tip, insotita de urmatoarele documente:

·         certificatul medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitate de exercitiu deplina;

·         curriculum vitae;

·         copie legalizata de pe actul de studii, din care sa rezulte ca solicitantul are studii economice superioare cu diploma de licenta recunoscuta de Ministerul Educatiei Naţionale;

·         certificat de cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat;

·         dovada achitarii taxei de înscriere la examen in cuantum de 175 Euro (c/v în lei la cursul BNR din ziua plăţii).

 b) Inscrierea la examenul de admitere pentru profesia de contabil autorizat se face pe baza unei cereri tip, insotita de urmatoarele documente:

·         certificatul medical din care sa rezulte ca solicitantul are capacitate de exercitiu deplina;

·         curriculum vitae;

·         copie legalizata de pe actul de studii, din care sa rezulte ca solicitantul are studii medii, cu diploma de bacalaureat, recunoscuta de Ministerul Educatiei Naţionale;

·         certificat de cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat;

·         dovada achitarii taxei de înscriere la examen in cuantum de 125 Euro (c/v în lei la cursul BNR din ziua plăţii). 

Concret, actele necesare inscrierii sunt:

·         cererea de inscriere si CV conform modelului (vezi Anexa nr.1 şi Anexa nr.2 la Regulamentul privind accesul la profesia de exapert contabil şi contabil autorizat, aprobat prin H.G. nr.227/2008), atasate cererii;

·         certificatul medical care sa ateste capacitatea deplina de exercitiu pentru profesia de expert contabil / contabil autorizat (stampilata de neurolog / psihiatru);

·         fotocopie legalizata de pe diploma de studii recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale;

·         certificat de cazier judiciar cu termenul de valabilitate neexpirat;

·         3 fotografii tip buletin;

·         certificat de casatorie (unde este cazul);

·         dovada achitării taxei de înscriere. 

 Formulare pentru înscriere (Anexa 1 si Anexa 2) se pot descarca:

                   -cerere de inscriere 

                      - curriculum vitae.

Actele trebuie prezentate in ordinea mentionata, in dosar cu sina si se depun la Filiala C.E.C.C.A.R. Maramures.

Informații cu privire la cursurile de pregătire pentru candidații la examenul de admitere la stagiu vor fi furnizate de filiala CECCAR.

 Tematica examenului poate fi consultată în rubrica Accesul la profesie. 

 EXAMENE  pentru admitere la stagiu (acces)

 “În atenția candidaților la examenul de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 2 din Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil și de contabil autorizat, programele de examen de admitere la stagiu pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, precum și reglementările privind stagiul și examenul de aptitudini se elaborează de Corp, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice, și se aprobă de Consiliul superior al Corpului, urmărindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu.

Art. 13 al Regulamentului amintit mai sus statuează că tematica și bibliografia pe baza cărora se pregătesc candidații se stabilesc de Corp, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice, pentru fiecare disciplină.

Având în vedere cele mai sus menționate, vă informăm că Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiu pentru obținerea calității de expert contabil și contabil autorizat, publicat de Editura CECCAR în conformitate cu legislația în vigoare, este singura lucrare avizată de Corp pentru pregătirea candidaților în vederea susținerii examenului de acces. Nicio altă lucrare elaborată de terți în același scop nu are avizul CECCAR și nu este garantată de Corp privitor la corectitudinea și relevanța educațională a lucrării. Inclusiv în situația în care în titlul sau în prezentarea lucrării este menționat numele CECCAR, aceasta nu echivalează cu garanția că lucrarea respectă cerințele certificate de Corp ca autoritate profesională competentă în domeniu, iar utilizarea numelui CECCAR de către terți reprezintă strict inițiativa acestora, fără consimțământ ori legătură cu Corpul, în scopul promovării și comercializării produselor lor. CECCAR nu se asociază sub niciun aspect cu acești terți.”

            

Ghidul pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obtinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, ediţia CECCAR 2017, se găseşte la filială, preţ 85 lei.

   Tematica pentru examen acces:

experti contabili

contabili autorizati

    

Echivalarea examenului de admitere la stagiu

 

 

 

 

E-mail:

   © Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, 2009